НОВИНИ

Всі новини

Е-ТТН в Україні. Comarch відповідає на актуальні питання

Що таке е-ТТН?

Електронна товарно-транспортна накладна (е-ТТН) є електронним документом, який містить інформацію про відправлення товарів з одного місця до іншого, а також інші деталі, пов'язані з доставкою товарів. Е-ТТН оформлюється у електронній формі і вона замінює традиційну паперову товарно-транспортну накладну. 

 

Які переваги е-ТТН?

Електронна товарно-транспортна накладна (е-ТТН) має кілька переваг порівняно з традиційною паперовою товарно-транспортною накладною:

  • Швидкість та ефективність: е-ТТН можна оформити в електронній формі за кілька хвилин, що значно зменшує час на оформлення документів та дозволяє підвищити ефективність доставки товарів.
  • Зручність та доступність: е-ТТН можна заповнити та підписати в будь-який час з будь-якого місця з використанням інтернет-підключення. Це дозволяє уникнути надлишків паперової документації та скоротити час, необхідний для транспортування та зберігання паперових документів.
  • Зменшення витрат: е-ТТН зменшує витрати на друкування, транспортування та зберігання паперових документів. Вона також дозволяє уникнути затримок, пов'язаних з недостатньою якістю паперових документів.
  • Екологічність: е-ТТН є екологічною альтернативою паперової товарно-транспортної накладної, оскільки не потребує друкування та зберігання на папері.
  • Покращена безпека: е-ТТН має покращені заходи безпеки порівняно з паперовою накладною. Вона має електронний підпис та інші заходи безпеки, які дозволяють уникнути шахрайства та підроблення документів.

Отже, е-ТТН має безліч переваг, які забезпечують більш ефективну та безпечну доставку товарів, а також зменшують витрати та вплив на довкілля.

 

Коли використання е-ТТН стане обов’язковим?

Е-ТТН мала стати обов’язковою з 1 серпня 2022 року для всіх транспортних перевезень в Україні. Однак у зв’язку із повномасштабним вторгненням росії в Україну роботу над проєктом було тимчасово призупинено. На онлайн-зустрічі з представниками бізнес-асоціацій, що відбулася 27 січня, заступник Міністра розвитку громад, територій та інфраструктури України  повідомив, що використання е-ТТН стане обов’язковим для всіх вантажних перевезень автомобільним транспортом з 1 серпня 2023 року.

 

Чи буде можливою робота з е-ТТН через платформу Comarch EDI?

Так, робота з е-ТТН буде можливою через платформу Comarch EDI.

Comarch бере активну участь у пілотному проєкті та є у списку провайдерів ЕДО, що опублікований на офіційному сайті https://e-ttn.miu.gov.ua/provider/

Всі необхідні налаштування для проходження тестування з боку Comarch були зроблені, запит складено  – очікується початку масового тестування провайдерів з боку МІУ.

Наразі система проходить етап прийняття на баланс МІУ, після чого можна буде відновити процес тестування.

 

Яка буде вартість е-ТТН?

Скоріше за все вартість трансакцій е-ТТН буде встановлена на рівні МІУ – зараз питання знаходиться на розгляді, очікуємо прийняття рішення найближчим часом.

 

Колеги, ми будемо інформувати Вас у реальному часі про будь які оновлення, пов’язані з проєктом е-ТТН. Наша команда постійно працює в напрямку вдосконалення даного продукту, щоб забезпечити Вам комфортні та сприятливі умови праці.

Будь – які запитання чи побажання Ви можете надсилати нам на електронну адресуedi@comarch.com.ua або залишати за номером телефону: 0 800 300 142